Ugrás a tartalomra

Hobbijaim

Fotózás

14 éves koromban kezdte a képalkotás felkelteni az érdeklődésemet. A családi bridge-kamera kihasználatlansága csalogató volt a hobbi űzéséhez. Mint precíz és maximalista, de amatőr fotós, több szakkönyvet is kiolvastam, rengeteg fórumot átpörgettem, mire azt mondhattam, legalább azt tudom mit csinálok rosszul. 2018 elején beruháztam egy komolyabb tükörreflexes fényképezőgépre, azóta hetente legalább egyszer szabaddá teszem magam, és pár órás "agyszellőztető" sétával egybekötve elmegyek fotózni. Kedvenc témáim a repülőgépek, tömegközlekedési járművek, de mostanában a street és a landscape photography is kezdi felkelteni az érdeklődésem. Jobbra/lejjebb megtalálod pár válogatott képem:

Éjszakai suhanás Velem szemben egy Cseh remek Varjú élvezi a friss havat Dolgok, amikért megéri korán kelni Sötétség és világosság találkozása Nyomkodási kényszer 3..2..1..
Éjszakai suhanás

Plane spotting

A plane spotting, azaz repülőgépfotózás egy különös, és nem annyira elterjedt ága a fotózásnak. Mivel mindig is érdekelt a repülés, légiközlekedés, a „céltalan” kattintások után elég hamar jött az ötlet, hogy milyen jó lenne összekötni a két dolgot. Na igen, de a repülők elég magasan repkednek, legalábbis az akkori fényképezőm számára már túl magasan. Egy kis internetes kutatás után csodás dolgot fedeztem fel: Ferihegyen mindkét pálya vége mellett kifejezetten a repülőfanatikusoknak kiépített dombok léteznek, ahonnan remekül rá lehet látni a le és felszálló vasmadarakra. Ha kicsit is érdekel a téma, javaslom nézz ki egyszer, ezen a linken megtalálod a részleteket. Jobboldalt/lejjebb pedig pár jobban sikerült fotómat válogattam össze a témából.

A Lufthansa egyik legújabb gépe, egy A320NEO érkezik Ferihegyre A festett, matricázott gépek üde színfoltként törik meg a Wizz, Ryanair sormintát Úgy tűnik, nem volt idő átfújni a csere orrkúpot. Így legalább különleges A pályazárak idején az orrunk előtt gurulnak a gépek, a spotterdombokról remek a kilátás Igazi különlegességek is beesnek néha, mint például a Vietnam Airlines Dreamlinere Sokak számára 'A repülőgép'; a Boeing 747-es, itt épp teherszállító konfigurációban
A Lufthansa egyik legújabb gépe, egy A320NEO érkezik Ferihegyre

3D modellezés

Kiskoromban a LEGO volt a mindenem. Ahogy nőttem, a késztetés, hogy építsek valamit nem hagyott alább, viszont a LEGO már nem volt opció. 16 éves korom körül aztán elkezdtem érdeklődni számítógépes játékok tartalmának megváltoztatása, azaz „modolása” iránt. És itt jött be a 3D modellezés a képbe, mivel ennek ismerete elengedhetetlen, ha új, saját tartalmát akarja viszont látni az ember a számítógép képernyőjén. Főleg járműveket készítettem el, akkor még nem a legprecízebben, később ezek már műszaki rajzok, mérések alapján lettek rekreálva. 2018 nyara óta a LatinVFR csapatát segítve repülőszimulátorok alá készítek modelleket, főként terminálokat, irányítótornyokat vagy éppen a parkolókba különféle autókat. Bár elsőre nem tűnik annyira érdekesnek ez a munka, mégis tapasztalatot és kreativitást ígényel, hogy megtaláljuk az arany középutat a nagyon élethű, és a nagyon számítógépbarát modell között. Jobbra/lent pár kép látható eddigi modelljeimről:

Néha megdöbbentő, mennyi apró részlet található egy-egy masinán Egy budapesti Volvo. Pár száz munkaóra biztos ráment, és messze még a kész állapot Először mindig a modell épül fel. Amikor ez már tökéletes, akkor kezdődhet a 'színezés'
Néha megdöbbentő, mennyi apró részlet található egy-egy masinán

Molinó, bannertervezés, design

A LEGO mellett tízéves énem rajzolással töltötte mindennapjait. Azóta a papírt monitorra, a ceruzát egérre cseréltem. Az elmúlt évek során főleg az IVAO Magyar divíziójának eseményeihez készítettem bannereket, molinót, valamint utolsó gimnáziumi évemben az osztályom tablóját is én terveztem meg. A jobb oldalon/lejjebb találsz pár jobban sikerült munkát.

Az egyik ún. túrához készült banner Szórólap design (kattints a képre a teljes mérethez) Az évente megrendezett Real Flight Event tavalyi bannerje
Az egyik ún. túrához készült banner